Инпрегниране на обувки

 

Инпрегниране на обувки

 Думата „импрегнация“ произтича от италиански „impregnare“. Това означава да накисваме нещо в активно вещество. По време на процеса на импрегниране, върху материал се нанася импрегниращ агент, като по този начин се променят неговите свойства.

Терминът импрегниране описва процес, който се използва за довършване на текстил и кожи. В резултат на това материалите стават водоотблъскащи и непромокаеми. Методите които се прилагат при обувките са третиране на материала с определени вещества, които образуват филм върху повърхността. Най-често те са на парафинова, восъчна или силиконова основа.

Защо е кожата попива вода?

 Кожата за обувки с изключение лачената кожа е естествен материал, който привлича вода поради порите и влакнестата си структура. Някои от порите на повърхността на материала са съзнателно оставени отворени по време на процеса на обработка, за да се запази свойството да диша. Това означава, че кожата на обувката не е 100% водоустойчива като другите материали. Вътрешната част на кожата е особено проблемна от водата поради нейната отворена влакнеста структура, докато гладката кожа и лаковата кожа са по-малко. Всъщност водопоглъщащата способност на кожата не пречи, а помага за вътрешната абсорбация на обувката и регулация на потенето на краката и също така не предизвиква неприятна миризма. Но все пак трябва да внимавате когато навън времето е влажно и мокро! 

Какъв ефект има импрегнирането върху кожата на обувките?

 Кожата става хидрофобна или просто казано водоотблъскаша кагато външната част им е импрегнирана. Специален слой, нанесен по време на процеса на импрегниране, намалява кохезивните сили на материала и надвишава кохезионните сили на водата, което води до образуването му в капчици, които капят от импрегнираната кожа. Въпреки това материала остава дишащ. Това гарантира, че обувките ще останат свежи и без пот - дори и през зимата.  

Колко важно е да импрегнирате обувките си?

 Изключително важно е редовното инпрегниране на вашите обувки. Най-вече това се прави през есенните и зимни дни, както и през дъждовен период. Ние ви препоръчваме да го правите на 2 или 3 дни. Ако обувките са били изложени на силен дъжд, ви препоръчваме да направите инпрегнирането веднага след изсъхването. Особено важно е при обувките от велур, понеже те са доста чувствителни към влага и вода.

 Импрегнирането на обувките не е важно единствено за отблъскване на влагата, но и на мрасотията, която прониква в материала. По този начин вие защитатава цвета на обувките и запазвате дълготрайно тяхната кожа     

Как мога да импрегнирам правилно обувки?

 Отстранете всички следи от мръсотия от обувките си и ги оставете да изсъхнат, за да се гарантира пълно импрегниране.

 Изберете подходящ инпрегниращ спрей. В търговските вериги се продават различни марки. Много хора използват течен парафин от аптеката, но ние не го препоръчваме, защото е възможно запушване на порите, въпреки това обаче има водоотблъскаща способност. Разклатете преди употреба и започнете равномерно пръскане от разстояние около 30 сантиметра.

Инпрегниращ спрей за обувки

Уверете се че инпрегнирате не само кожата, но и шевовете, ръбовете и връзките. Повторете този процес два или три пъти. Както става, Няколко по-тънки слоя са много по-ефективни от един дебел слой. Уверете се обаче, че обувките ви не стават прекалено влажни.

След това обувките трябва да се оставят да изсъхнат напълно, преди да бъдат обути в калта или дъжда.   

Най-добре е обувките да се импрегнират на открито или в добре проветрени помещения, за да се избегнат вредни ефекти върху здравето, причинени от вдишване на аерозоли.

Оценка за статията

Оценка: 5 / 5 (5 гласували)

Сподели това