Как да перем обувки?

 

Как да перем обувки?

Вашите обувки изискват постоянна грижа. Зимата те се мокрят и замърсяват, а през горещите месеци събират прах. Препоръчваме ви пране веднъж месечно и подръжка с препарати.


Преди пране свалете връзките, а на някой обувки е възможно и изваждане на стелката. Измиите ги отделно под течаща вода. Най- добре при пране е да накиснете обувките известно време във леген с вода и течен прах за пране.

как да перем обувки

А защо да се мъчим да перем нашите обувки в мивката, като можем да използваме пералня и да прекараме повече време със семейството.

Мога ли да мия обувките в пералня?

Дали или не трябва да миете обувките си в пералнята наистина зависи от това от какъв материал са изработени. Не е подходящо да се перат обувки, изработени от животински тъкани, като кожа или велур. Водата може лесно да повреди тези материали, така че е най-добре да използвате почистващи продукти, които са специално проектирани за тези тъкани.


По същия начин обувките, изработени от деликатни материали като сатен или коприна, или тези, които са украсени с мъниста или други декорации, трябва да се почистват на ръка. Въпреки това, има много други видове обувки, които могат да бъдат безопасно измити в пералнята.
Лесно е да се мият маратонки в пералната машина и детски обувки, защото те често са изработени от текстил като памук, найлон и полиестер, а тези материали могат да издържат на машинно пране. Някои обувки от PU или PVC също могат да се перат от машината.

Подгответе обувките си

За да подготвите обувките си за пералната машина, премахнете връзките и изтъркайте всякакви замърсявания от повърхността - можете да използвате стара четка за зъби, за да влезете в по-малки области като отвори и по-голяма, твърда четка за повърхността на самата обувка. За по-упорити замърсявания, задръжте обувките под течаща чешма, за да отстраните излишните остатъци кал или петна. По този начин ще улесните измиването и ще предпазите вашата перална машина чиста.

как да почистим обувки

Защитете обувките си

Добра идея е да поставите обувките си и връзките си в торба за пране, за да ги предпазите от запушване от вътрешната страна на барабана. Ако нямате такава, празна калъфка за възглавница е добра алтернатива. Ако някога сте опитвали да миете обувки, ще знаете, че може да стане малко шумно, затова запълнете барабана на пералнята с кърпи. Те ще действат като буфер, който помага да спрете обувките си да блъскат по стените по време на пране.

Подгответе вашата перална машина

Ние препоръчваме да настроите пералнята на 40 градуса, за да предотвратите избледняването на цветовете на обувките. Високата температура също така може да повлие и на лепилото на обувките, както и да повредите покритието. Използвайте течен прах за пране, като е възможно да добавите и една капачка в барабана на машината.

как да перам обувки в пералня

Задължително изсушете обувките

Най- важния момент след прането е да изсушите вашите обувки. Поставете ни на слънчево и проветливо място. Не сушете обувки в сушилна машина! Високата температура ще повреди вашите обувки.

Грижата и подръжката за вашите обувки удължава тяхния живот.

Оценка за статията

Оценка: 4.67 / 5 (9 гласували)

Сподели това