Кои са обувките Оксфорд?

 

Кои са обувките Оксфорд?

Оксфорд е класическа мъжка обувка, която трябва да притежава всеки елегантен мъж. Тези обувки се разпознават лесно със своята W образна предна част на дупки. Черните лачени модели са подходящи за официален повод, докато другите разновидности може да се носят ежедневно.

История на обувките Оксфорд

Те произлизат от Шотландия и Ирландия, като в началото са били като ботуши, в последствие първите ниски модели са се появили в Оксфордския университет около 1800 година. Те заместили твърдите и неудобни ботуши по онова време.

За времето си обувките станали по предпочитани от другите модели, а ботушите продължили да се използват само за езда и крикет.

С какво се характеризират и какви са видовете

  • Нисък ток
  • Затворени връзки
  • Височина под глезена

Обикновено обувките оксфорд се срещат в черен цвят и полирана кожа, но в последно време станаха модерни и модели от велур в различни цветове.

Повечето оксфордки се различават по парчето кожа в предната част. Има два варианта- единия е да е изчистена кожа, а втория е с перфорации.

От какъв материал са изработени

В днешно време се предлагат най-различни варианти: естествена кожа, велур, изкуствена кожа или плат. Много е важно какъв материал ще изберете за вашия комфорт. Подметките обикновено се правят в по светъл цвят за да придадат завършен вид.

За мъже и за жени

Модните тенденции постоянно се менят по отношение на пола. Много марки започнаха да предлагат и обувки оксфорд за жени. Те са удобни и добавят комфорт при ходене. Идеални са за разходка или пътуване. Основно се предлагат в по женски цветове и изработени от велур, като лесно се съчетават със всякакви дрехи.

Дамски обувки Оксфорд

 

Въпреки че се смята основно за официална обувка, ние ви препоръчваме да разгледате и по кежуал моделите.

Оценка за статията

Оценка: 5 / 5 (5 гласували)

Сподели това