Местата от заснемането на “Игра на тронове”

 

Местата от заснемането на “Игра на тронове”

Сериалът “Game of thrones”, определено е най-хитовата поредица на всички времена и едва ли остана човек, който поне от любопитство да не е изгледал някой епизод и сезон. Ако има сред вас, моля ви, пишете ни. ;)

И да се върнем по същество. Ако историята около “Игра на тронове” не ви интересува особено, поне сте любител пътешественик, който ако се е “докоснал” до сериала по една или друга причина, то със сигурност сте полюбопитствали кои са тези мистични и на моменти дори нереално красиви места. Те, всъщност са си съвсем реални и всеки от нас може да ги посети.

Независимо дали търсите просторни пейзажи, далечни замръзнали тундри или исторически крайбрежни градове, дестинациите, които служат като основни места за заснемане на сериала, си заслужават вашето внимание. Някои от тях, дори са съвсем близко до нас.

Като Хърватия, например - великолепната, далечна точка на Адриатическо море. Последвана от по-далечната точка за нас - Исландия и нейната процъфтяващата европейска, северна нация, която си заслужава да опознаем, не само ако сме фенове на сериала. Следвана от Испания, която има толкова разнообразни пейзажи, колкото цял живот няма да ни стигне. Да не говорим за Ирландия, със своите зелени хълмове и Мароко, страна изпълнена със зашеметяващи крайбрежни градове.

Звучи приказно много повече от самия сериал, нали? Ако е така, продължавайте да четете:

Хърватия

Игра на тронове Хърватия

Тук е така наречения Кралски чертог, домът на железния трон, едно от най-важните места в цялата приказна история. И Дубровникът, който е Стария град  от втория сезон, и който бързо, бързо, благодарение след излъчването му, се издигна в топ листата на най-желаните дестинации. Онези, които искат да влязат “във филма”, определено си заслужава, да преминат през екранираната Портата Пиле или да преоткрият обиколката на Церсей. Но не пропускайте и Сплит, Национален парк Кърка и Хвар.

Исландия

Игра на тронове Исландия

Къде да отидете, ако искате да посетите сякаш безкрайните, снежни пейзажи и тундра видяни от филма? Исландия, разбира се. Само един поглед поглед към върха Киркюфел и придружаващото го северно сияние или спиращата дъха пещера Грьотагря, където любовната историята на Джон Сноу и Игрит започва, и ще забравите за всичко останало. Дори можете, да се запишете на т.нар. викинг тур, който ще ви отведе по стъпките на двамата герои по пътя към пещерата. И все пак не се къпете в термалните води там, защото е забранено и опасно, а те със сигурност са ползвали други.

Ако посетите тази невероятна държава, не пропускайте да сложите в travel списъка си и още неземно красиви места, които са заслужили вниманието на сценаристите от “Игра на тронове”. Посетете места като ледника Вахтнайокутъл или изключително впечатляващия Рейнисфяра, черният пясъчен плаж - източният край на стената, която е разбита на парчета от Нощният Крал в сезон седем, и ще разберете защо Исландия е перфектният избор за толкова много запомнящи се сцени.

Испания

Игра на тронове Испания

Испания е една от най-важните локации за заснемане на сериала, особено в последния сезон. Първо е Драгонстоун, бившата крепост на Таргариен, която Денерис възстанови.

Следва замъкът Highgarden (Кастило де Алмодовар дел Рио, построен през осми век, близо до Кордоба), която всъщност е бившата крепост Тирел, сега завзета от Ланистър.

Докато стигнете и Кралският дворец в Дорн – Кралският дворец Алкасар де Севиля в Андалусия, дом на кралското семейство Мартел.

За да усетите истинският вкус на Испания и от части нейната романтика,  резервирайте една от 88-те каюти на La Belle de Cadix, която плава по река Гуадалкивир. Ще останете очаровани и приключението ви ще придобие завършек.

Ирландия

Игра на тронове Ирландия

Най-верните фенове на този сериал, няма как да пропуснат да посетят тази държава. Тук са заснети повечето сцени от Вестерос. Дори може да се каже, че именно Ирландия играе “главна роля” сред заснемането на тази велика продукция.

Местните са напълно подготвени, тъй като след излъчването на сериала, “знаменитите” места от заснемането са рязко оживени от хора от цял свят. А те напълно надминават очакванията им.

Може би едно от “най-романтичните” места там са Железните острови и заливът Марлоу в Северна Ирландия. Това са може би най-емблематичните места, които разкриват най-ясно атмосферата от сцените на сериала там.

За да усетите пълно вълнение и т.нар. дежа вю, непременно се разходите по тъмния път наречен Dark Hedges. Помните ли онова приказно място с преплетените клони на дървета от двете страни на пътя? На точното място сте!

За любителите на стрелбата с лък, непременно посетете знаменития “Уорд”, който веднага ще ви напомни и подсети за “Зимен хребет”. Тук в двора на двореца се организират уроци именно по стрелба с лък, а и къде без мишената на Бран Старк, която присъства звездно там.

А за любителите на пещерите, не се притеснявайте, не сме забравили и да ви препоръчаме пещерите на Кашендън. Именно тук Червената лейди, връчва демоничната сянка на Ренли Баратион, с която той е убит, а неговият брат става единствен наследник на Железния трон.Мароко

Игра на тронове Мароко

Северноафриканското крайбрежие на Атлантическия океан е фон за безброй филми и телевизионни сериали, така че когато дойде време за трети сезон на филмовата сага, няма как да не се пренесем Аштапор и Юнкай, Есауира в Мароко.

Почитателите на поредицата, ще разпознаят вдъхновената от французите крепост, която служи като разрушената рабовладелска столица на Аштапор на източния континент Essos. Именно тук Денерис за пръв път е представена на армията и местните.

Но не очаквайте да откриете някакви страховити местни жители - пристанищният град има впечатляващи плажове, които го превръщат в популярно място за сърфисти, а старият град на Есауира е укрепен от зашеметяващи валове от 18-ти век за допълнително вдъхновение от историята на сериала.

Където и да решите да отидете и което и място да посетите, непременно си припомнете предварително сцени от филма там. Така, ще усетите мястото още по-магическо, а историята ще ви води крачка по крачка.

Оценка за статията

Оценка: 5 / 5 (5 гласували)

Сподели това